Salpausselkä Geopark -Padasjoki

Padasjoki on yksi kuudesta kunnasta, jonne Salpausselkä Geopark ulottuu. Viimeinen jääkausi jätti taakseen Suomen kansainvälisesti kuuluisia geologisia muodostumia eli Salpausselät. Sanalla Geopark tarkoitetaan yhtenäistä maantieteellistä aluetta, joka sisältää merkittäviä geologisia kohteita. Se kertoo maiseman ja maastonmuotojen syntytarinaa sekä nostaa esille alueen kohteita, tuotteita ja palveluita. Alueen luonnon ja kulttuuriperinnön vaaliminen, paikallisidentiteetin vahvistaminen sekä kestävän kehityksen edistäminen ovat geopark-alueiden keskeisiä tavoitteita. 

Padasjoen geologisiin kohteisiin kuuluvat Taruksen alue, Kullasvuori, Päijänteen kansallispuisto ja Kelvenne. 

Taruksen alue 
Aivan Evon retkeilyalueen kyljessä sijaitsee Taruksen laaja metsäalue. Alueelta löytyy pieniä järviä, 11 km rantaviivaa ja upeita hiekkarantoja. Geologisesti kiinnostavimpiin kohteisiin kuuluu Kelkuntteenharju. Taruksen alue tunnetaan eräkäyntiä ja savottakulttuuria esittelevästä kulttuuriperinnöstä.

Kullasvuori 
Kullasvuori on Padasjoen Kellosalmen pohjoispuolelta alkavan harjun etäisin osa, joka on syntynyt jääkauden loppuvaiheessa.  Padasjoen laivarannan läheisyydessä sijaitsee maisematornit, Tuomastornit, joista avautuu upea näköala Päijänteen kansallispuistoon ja ympäröivään maisemaan.

Päijänteen kansallispuisto 
Päijänteen kansallispuisto sijaitsee Padasjoen, Asikkalan ja Sysmän alueilla. Päijänteen kansallispuistoon kuuluu n. 50 rakentamatonta saarta, luotoja sekä asutettuja saaria. Suurin saarista on n. 8 km pitkä Kelvenne, joka on maamme komeimpia harjusaaria. Kansallispuisto tarjoaa upeat puitteet retkeilylle puhtaan veden, avarien suurjärvimaisemien, harjusaarten hiekkarantojen ja jylhien kalliosaarten ansiosta.

Kelvenne 
Päijänteen kansallispuistossa Padasjoella sijaitseva Kelvenne on Suomen suurimpia ja komeimpia harjusaaria. Kelventeeltä löytyy ihanat hiekkarannat, harjulehdot sekä suojaisat ja kauniit laguunimaiset luonnonsatamina toimivat syvät suppalahdet. Suppalampi saaren eteläosassa on yksi Kelventeen erikoisuuksista. 

Saaren rannoilta löytyy useita retkisatamia, johon voi veneen tai kanootin kanssa rantautua, lisäksi alueelta löytyy 8 tulentekopaikkaa ja 6 telttailualuetta: Kirkkosalmi, Hinttolanhiekka, Kyyränlahti, Nimetön, Isohieta ja Likolahti. 

#salpausselkägeopark #vedenmuovaama

Siirry takaisin sivun alkuun