Luontokohteet ja kylien luontopolut

Luontokohteet

Kullasvuoren luontopolku on kalliomaastossa ja kangasmetsässä kiertävä noin kilometrin mittainen kävelyreitti lähellä Padasjoen Laivarantaa. Luontopolun teemoina ovat harjumetsät ja alueen historia. Reitin varrella on opastauluja ja päätepisteessä näköalatornit.

Reitille opastus alkaa Kullasvuorenkujan alkupäästä, parkkipaikalta, josta on noin 100 m matka itse reitin aloituspisteeseen. Aloituspisteestä löytyy lainattavia karttoja. Kivikkoisuuden ja maaston korkeuserojen takia reitti on vaikeustasoltaan keskivaikea. Luontopolun toteutti Kirkonkylän kyläyhdistys ja Padasjoen luonnonystävät ry. vuonna 2016.

Kylien luontopolut ja maisemapaikat

Arrakosken kulttuurireitti tekee näkyväksi kylän keskeisiä ja historian kannalta merkittäviä kohteita. Tieto pohjautuu Arrakosken Elävä Historia -kirjaan. Reitti ei ole varsinainen polku, vaan kohteiden lähelle on tehty opastetauluja, joita voi kiertää polun tapaan. Lisäksi Arrakoskelta löytyy Aittiovuoren (Aittiovuorentie) näköalapaikka, jossa pääsee ihastelemaan hienoja maisemia.

Auttoisten Jallinharjun polku lähtee Auttoisten Maatalon (Rouvilantie 4) parkkipaikalta, josta löytyy opaste luontopolulle. Matkan pituus edestakaisin on noin 2 km. Jallinharjun polulta avautuu näkymät päijäthämäläiseen kulttuurimaisemaan. Polku kulkee pitkin harjun selännettä ja päätepisteessä sijaitsee penkki. Polun alkupäässä on uhanalaisen idänvirmajuuren (Agrimonia pilosa) esiintymä sekä lehtolajistoa. Polunvarren komein nähtävyys on luonnonmuistomerkkinä rauhoitettu Jallinharjun Mänty. Harjulla on tavattu mm. liito-orava, lehtopöllö ja mäyrä.

Kasiniemen luontopolku avautui 2021 Palsantien varrelle. Luontopolku on pituudeltaan noin 1,7 km ja polku kulkee Pukkikallion vaihtelevassa maastossa.

Kirkonkylän Kirkkolammin luontopolku ”Kirkkolammen reitti” kiertää Kirkkolammin ympäri. Matka on n. 7 km. Reitti kääntyy Kullasvuoren koulun kohdalta alas Osoilantielle, josta polku kääntyy n. kilsan päästä vasemmalle puolelle metsään. Reitin pystyy kiertämään kummin päin vain ja aloittamaan haluamastaan kohdasta.

Maakesken luonto- ja kuntopolut maisemapaikkoineen muodostuvat kahdesta eri reitistä Korkiaismäen polusta (n. 3,2 km) ja Linnanmäen polusta (n. 3,6 km).

Nyystölän lintutorni (Turvantie, Nyystölänlahden rannalla) on Nyystölän kyläyhdityksen ylläpitämä/ perustama. Tornista voi havaita suurjärven rannalla viihtyviä lintuja. Tornien taisto -tapahtumaan on otettu osaa myös Nyystölän lintutornista.

Vesijaon laavu (Sepänniemi, Rantatie 117) ja pitkospuut.

Toritun luonto- ja kulttuurireitti (27 km), joka jakaantuu Eteläiseen Humaljärvenlenkkiin 13 km ja Pohjoiseen Kuivajärven lenkkiin 14 km. Reitti kulkee pääosin pieniä metsäautoteitä pitkin. Reitti on merkitty, mutta maastokartta on suositeltava olla mukana. Reitti alkaa Sepänmäen museon pysäköintialueelta (Langantie 12, 17710 Padasjoki).

Siirry takaisin sivun alkuun