Mainiemen saha ja Sahan valot

Mainiemen sahan historiaa

Mainiemen saha perustettiin Mainiemeen Päijänteen rannalle vuonna 1880, jolloin alkoi sahateollisuuden äkillinen nousu. Sahan kukoistaessa, Mainiemen kyläkunnassa elettiin vilkasta aikaa. Sahalla tarvittiin erilaisia osaajia ja siellä työskenteli niin naisia kuin miehiä. Valmis sahatavara kuljetettiin vesiteitse Vääksyn kanavan kautta Vesijärvelle 30m pitkällä ja 7m leveällä proomulla.

Sahan perustajajäsenet C. Schultz, E. Mether-Borgström ja G. Schildt johtivat sahaa aina perustamisesta vuoteen 1909 asti. Sahan osti vuonna 1909 tilanomistaja A.V.Nieminen.

Vanha puinen saharakennus paloi vuonna 1910 ja uusi saha rakennettiin heti sen jälkeen. U. Nieminen peri sahan isänsä jälkeen 1919. Uudistettu voimalaitos sahan viereen valmistui v.1923, minkä vieressä komeilee myös yli 30 metrinen piippu.

Vuonna 1929 toimitusjohtajaksi valittiin E. Heinämäki, joka toimi virassa aina loppuun asti. Toiminta sahalla loppui 1960-luvun jälkeen, milloin ei sahan pilli enää soinut eikä tukkeja kulkenut.

Päijät-Hämeen rakennusperinneselvitys Mainiemen vanha höyrysaha. Lahden museolautakunta. SELVITYKSIÄ JA KANNANOTTOJA XXIV/1983.

Mainiemen saha tänäpäivänä

Vuonna 2022 vanhaa sahaa (Rumpinkuja 4) alettiin kunnostetaan yhteisölliseksi tapahtuma- ja kulttuuritilaksi ja kevään 2023 aikana kävijöiden käyttöön on asennettu vesi-wc ja pihoja on tehty viihtyisimmiksi. Sahalla on puiset kalusteet ja juhlavaloja, muuten sahan varastelu on vaatimaton. Sisätilaan mahtuu 500 henkilöä ja ulkona on iso terassi, wc:t sekä parkkipaikkoja. Sahalla on ympäri vuoden erilaista tapahtumatoimintaa. Tähän mennessä siellä on järjestetty muun muassa kirpputoreja, jumalanpalvelus, kauneimmat joululaulut, jumppia, Harrastemessut ja yksityistilaisuuksia.

Mainiemen sahaa vuokrataan lyhytaikaisiin tapahtumiin yksityisille henkilöille, yhdistyksille ja yrityksille.

Sahan valot

Padasjoen kunta järjestää yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa jo perinteiseksi muodostuneen kesän päätösjuhlan elokuun viimeisenä lauantaina. Tapahtuma kantaa nykyään nimeä Sahan valot, joka järjestetään nimensä mukaisesti Mainiemen vanhalla sahalla Päijänteen läheisyydessä.

Mainiemen sahaa koskevat kyselyt ympäristösihteeri Maria Virtaselta 040 5891864 maria.virtanen@padasjoki.fi

Siirry takaisin sivun alkuun