Energiatehokkuustyö Padasjoella jatkuu

12.6.2024

Energiatehokkuustyötä on Padasjoen kunnalla tehty jo vuosia. Padasjoen kunta kuuluu vapaaehtoiseen kuntien energiatehokkuussopimukseen, jonka tavoitteet vuodelle 2025 Padasjoki on jo täyttänyt. Energiatehokkuussopimuksen tavoitteena on säästää 7,5 % energiankulutuksesta verrattuna vuoden 2016 kulutustasoon vuoden 2025 loppuun mennessä.

Padasjoella tehdään energiatehokkuuden eteen jatkuvaa parantamista, vaikka varsinainen tavoite onkin jo täynnä. Vuonna 2023 Padasjoella toteutettiin toimenpiteitä, joilla energiaa on pyritty säästämään edelleen. Toimenpiteinä ovat olleet kouluille tehdyt ikkuna- ja oviremontit.

Tekniset toimenpiteet tuovat säästöä jopa vuosikymmeniksi eteenpäin, mutta käyttötekniset toimenpiteet, kuten sisälämpötilan pudotukset, tarvitsevat uudelleenarviointia ennen energiasopimuskauden loppua. Viime vuoden tulokset varmennetaan vielä tämän vuoden aikana Motivan toimesta ja Padasjoen kunnan kokonaistavoitteen saavuttaminen arvioidaan uudestaan ennen vuoden 2025 loppua.

Vuosien 2018–2023 aikana Padasjoen kunta on säästänyt 927 MWh. Tämä vastaa noin 50 sähköisen omakotitalon vuosikulutusta. Näillä toimilla myös hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet 100 tonnia laskettuna Suomen keskimääräisillä lämmön- ja sähköntuotannon päästökertoimilla.

Padasjoki on aloittanut tänä vuonna ilmastosuunnitelman valmistelun yhdessä lähikuntien ja Päijät-Hämeen liiton kanssa. Aiempien vuosien PIKU-hanke (Pienten kuntien ilmastotyö uuteen vauhtiin -hanke) on päättynyt vuoden 2023 keväällä. Ympäristöministeriön ja kuuden päijäthämäläisen kunnan rahoittaman PIKU-hankkeen avulla edistettiin ilmastotekoja koulutusten, neuvonnan ja työpajojen avulla. Erityisesti hankkeella tavoiteltiin kunta- ja maataloussektoria.

Siirry takaisin sivun alkuun