Siirry sisältöön

Tietoa valokuidusta

Valokuitu on ohut lasista valmistettu johdin, jotka pitkin signaali siirtyy valon muodossa. Se on tiedonsiirtokyvyltään ja ominaisuuksiltaan ylivoimainen kuparikaapeleihin verrattuna.

Valokuidun tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, käytännössä rajaton kapasiteetti ja valmius tulevaisuuden sähköisten palvelujen käyttöön. Valokuituverkon nopeutta voidaan kasvattaa lähes rajattomasti.

Valokuituun verrattuna esimerkiksi ADSL on vanhentunut ja väistyvä teknologia. Kuparikaapelia hyödyntävän ja sähköiseen tiedonsiirton perustuvan ADSL-yhteyden ongelma on alhaisen tiedonsiirtonopeudet. ADSL-yhteyden nopeuteen vaikuttavat loppukäyttäjän etäisyys paikallisvaihteesta, puhelinkaapelin paksuus ja käytettävän ADSL-teknologian tyyppi. ADSL-yhteydet tullaan vähitellen korvaamaan valokuituyhteyksillä.

Langattomien 4G-yhteyksien toimintaan vaikuttavat etäisyys tukiasemaan. ympäiröivä maasto, rakennukset ja sää. Näin ollen signaalin kantavuus voi olla vain muutamia kilometrejä. Jos Padasjoen kaikki alueet haluttaisiin kattavan 4G-verkon piiriin, pitäisi tukiasemia olla pahimillaan jopa 500 metrin välein. 3G- ja 4G-yhteyksien toimintaan vaikuttavat myös muut käyttäjät: Tukiasema pystyy palvelemaan kerrallaan vain rajallista määrää käyttäjiä.