Siirry sisältöön

Pappilanmäen aurinkovoimala

Pappilanmäen koulun oma 10 kW aurinkovoimala asennettiin lokakuun lopussa vuonna 2015. Järjestelmä koostuu 32 aurinkokennosta, joista jokaisen teho on 315 wattia. Paneelit tuottavat sähköä älykkäästi kahden ryhmissä. Hankinta toteutettiin neljän kunnan yhteishankintana, jossa mukana olivat myös Asikkala, Mynämäki ja Laitila. Hankinta toteutettiin leasing-mallilla, mikä mahdollisti aurinkosähkön hankkimisen ilman suurta investointia tai muutoksia käyttöbudjettiin.

Järjestelmä on mitoitettu niin, että kaikki sen tuottama sähkö kuluu koulun omaan käyttöön ilman energian varastoinnin tarvetta, jolloin saatava hyöty on maksimaalinen. Jo ensimmäisten käyttökuukausien aikana oli havaittavissa, että paneelien asennuspaikka on erinomainen tuotannon kannalta. Järjestelmän voi odottaa tuottavan vuodessa jopa yli 8 000 kWh puhdasta sähköenergiaa koulun käyttöön.

Alla olevista linkeistä pääset seuraamaan aurinkovoimaloiden sähköntuottotilastoja.

SolarEdgen selitteet

Peak Power – Suurin teho (ominaisteho)

Tämän verran paneelien tuottama teho voi korkeimmillaan olla. Suomen oloissa äärimmäistä huippua ei saavuteta helposti, koska aurinko ei paista keskikesälläkään aivan täydeltä terältä

System Performance – Järjestelmän tuotto

Current Power – Teho tällä hetkellä
Energy Today – Tämän päivän aikana tuotettu energia
Energy this month – Tämän kalenterikuukauden aikana tuotettu energia
Lifetime energy – Kaikki järjestelmän mitattu tuotanto yhteensä

Power and Energy

Näyttää viimeisten seitsemän päivän tuotannot päivittäin sekä tarkemmin kyseisen päivän tuotantograafin.
Environmental benefits – Laskennalliset ympäristöhyödyt

CO2 Emission saved – Hiilidioksidin päästövähenemä. Laskennallinen kerroin tässä on 392 g/kWh. Suomessa yleisemmin käytetty luku on kuitenkin 210 g/kWh eli 210 kg/MWh. Määrä Suomen energiantuotantoon verraten on siis pienempi, kuin mitä käytetty kansainvälisempi luku antaa. Aurinkovoimallekin voidaan arvioida oma CO2-päästö laitteiden valmistuksen päästöjen perusteella, mutta koska tuotannosta ei varsinaisesti mitään päästöjä synny, voidaan ne jättää huomioimatta.

Equivalent Trees Planted – Päästövähenemä verrattuna istutettuihin puihin. Tässä oletuksena on, että yksi puu vähentää elinaikanaan 299 kg hiilidioksidia ilmakehästä ja tätä verrataan paneeliston vähentämään määrään. Vertailu on erittäin teoreettinen, jollei jopa epätieteellinen. Satunnaisen puun istuttamisen CO2-vaikutuksen rinnastaminen suoraan energiantuotantoon ei nimittäin ole kovinkaan käytännöllistä.

Light Bulbs Powered – Hehkulamppuja sähköistetty päiväksi. Määrä on itse asiassa laskettu 60 watin hehkulampulle 5,5 tunnin päiväkäytöllä. Tässä valossa ”For a day” on oikeastaan virheellinen määre, mutta jos tarkasteluun otetaan täysi vuorokausi, on referenssilamppu 13,75 watin tehoinen. Tämä vastaa tehokasta energiansäästölamppua, joten vertailun voi tehdä nykyaikaisempiin ja tehokkaampiinkin valaisimiin verraten täyden vuorokauden käytöllä! Normaali led-lamppuhan on noin kuuden watin tehoinen, jolloin verrokkiluku yli kaksinkertaistuu tai vastaavasti 5,5 tunnin päiväkäytöllä jopa 10-kertaistuu.

Postiosoite

Padasjoen kunta
PL35
17501 PADASJOKI

Käyntiosoite

Kellosalmentie 20
17500 PADASJOKI

Ota yhteyttä

Puhelinvaihde 
03 552 911 (arkisin 9-15)

etunimi.sukunimi[at]padasjoki.fi
kirjaamo[at]padasjoki.fi
palaute[at]padasjoki.fi